19 September 2011

Mimpi

Ramai orang riuh-rendah dalam isu pemansuhan ISA. Bagi sesetengah pihak, mereka menganggap ia adalah satu kemenangan dalam perjuangan. Bagi sesetengah pihak yang lain mereka mempersoalkan mengapa kerajaan mengambil keputusan untuk memansuhkan ISA?Bagi sesetengah orang pula, ISA adalah perlu dalam menangani isu keselamatan negara. Bagi sebahagian yang lain pula, akta ISA tidak lagi relevan kerana seringkali digunakan untuk menjaga kepentingan politik beberapa individu diperingkat tertinggi dalam kepimpinan negara. Ada juga golongan manusia bodoh yang tak ada pendirian tentang ISA.

Aku? Ini bukan langsung satu kemenangan. Tunjukkan kepada aku manusia mana yang dengan mudah mahu mengaku kalah? Sekurang-kurangnya pemansuhan ISA ini akan dilihat sebagai satu kemenangan kepada pihak yang berjuang supaya akta ini dihapuskan. Supaya golongan yang berjuang ni merasa mereka telah mencapai kemenangan yang pertama. Supaya mereka rasa pandangan dan perjuangan mereka diiktiraf. Sekurang-kurangnya itulah muslihata yang ingin ditunjukkan.

Percayalah, ini bukan satu kemenangan. Ini juga bukan satu pengiktirafan kepada kamu wahai pejuang-pejuang jalanan. Ini gula-gula untuk kamu nikmati sebentar saja kerana bukan sifat manusia yang berpolitik mengaku kalah dengan mudah. Percaturan kali ni semakin hebat. Ia semakin kompleks. Kamu pun terus bersorak keriangan kerana fikir kamu telah menang. Sedarkah kamu apa strategi mereka seterusnya?

Jika akta ini benar-benar dilenyapkan, maka mereka yang sedang ditahan tentu saja dibebaskan. Jika ISA benar-benar dimansuhkan, kem kamunting tentu saja ditutup atau diubahsuai menjadi kem bina negara atau kem lain. Ini kamu terloncat-loncat macam beruk kenapa? Betul ke kamu dah menang?


Mereka bukan bodoh untuk senang-senang menyerah kalah. Jangan fikir mereka pemimpin sedia ada takut dengan jumlah sokongan yang kononnya berkurangan. Tahukah kamu dengan memansuhkan ISA ini pun secara tak langsung membuatkan sesetengah dikalangan mereka sendiri merasa tak senang.

Jangan sekali-kali kamu fikir mereka dah nak kalah hanya dengan sebab mereka mansuhkan ISA. Kononnya mereka takut nanti mereka pula yang akan kena ISA. Ini langsung tak boleh diterima. Mereka masih kukuh di atas sana. Masih ramai lagi orang kampung bodoh yang menjadi penyokong tegar mereka. Itu baru orang kampung. Bagaimana dengan para kaki bodek, kaki ampu dan badut-badut yang sedia diperkudakan? Jangan mudah merasa kamu dah kuat, kawan.

Pemansuhan ISA ini memang satu muslihat. Kamu tunggu dan lihat saja. Itu lebih baik daripada terlompat-lompat macam beruk sambil bersorak kemenangan. Ia adalah satu percaturan rapi yang telah mereka rancangkan untuk memastikan sokongan terhadap mereka bertambah dan dalam masa yang sama kamu rasa kamu yang akan menang.

Katalah apa saja. Aku takkan anggap ini sebagai satu kemenangan. Kemenangan yang sebenar ialah apabila kamu (pembangkang) berjaya menawan Putrajaya. Selagi belum, kemenangan kamu tu hanya mimpi disiang hari saja. Jika ingin berjaya, berhenti bermimpi!


No comments:

Post a Comment