11 February 2012

khadam

Tentu ramai yang pernah dengar tentang "KHADAM". Ia berbeza dengan "PENDAMPING". Pada pendapat aku, biasanya pendamping lebih kepada makhluk belaan, atau dengan perkataan orang dulu-dulu, "SAHABAT". Dah tentulah terdiri daripada golongan jin kafir. Golongan hantu raya, pelesit, penanggal, hantu tinggi (galah) dan seangkatan dengannya dipanggil 'sahabat' saja. Mereka memang mendampingi orang yang memberi mereka upah/makan. 24 jam sehari, mengekor saja ke mana tuannya pergi. Kadang-kadang sentiasa saja ada kat sebelah.

Khadam terdiri daripada makhluk berupa jin atau malaikat yang datang apabila diseru. Jin yang dimaksudkan bukanlah sebarang jin. Ia merupakan jin yang kuat, tinggi ilmunya (sakti), dan baik budi pekertinya (menurut perintah Tuhannya).

Ada juga orang menggelarkan khadam pada orang suruhannya, pembantunya ataupun pekerjanya. Maksud khadam dari segi bahasa adalah pembantu. Jadi, khadam yang dimaksudkan boleh jadi jin, malaikat, orang suruhan, makhluk belaan dan lain-lain berdasarkan tafsiran masing-masing.

Setiap huruf, setiap ayat dan setiap surah dalam al-quran ada khadamnya. Khadam tiada kuasa melainkan daripada Allah jua. Jika kita fahami betul-betul sifat 20, maka tiada salahnya menggunakan khidmat khadam. Tapi yang menjadi salah ialah bila mana kita merasakan bahawa khadamlah yang menyembuhkan penyakit yang diubati. Sama seperti panadol. Jika seseorang yang demam/kurang sihat beranggapan bahawa panadol boleh menyembuhkan/ mengurangkan sakitnya, maka automatik jatuh syirik. Mana mungkin panadol menjadi sekutu bagi Allah?

Ada orang pertikaikan apabila meminta atau mengambil sesuatu mengapa perlu meminta izin terlebih dahulu? Orang seperti ni beranggapan semua benda adalah milik Allah dan mengapa perlu minta izin daripada makhlum lain? Jika kita ingin mendapatkan sesuatu yang merupakan hak orang lain, bolehkah kita terus mengambilnya tanpa meminta izin daripada tuannya terlebih dahulu? Soal minta izin tu adalah adab dan kita diajar supaya menjadi makhluk yang beradab.

Ada juga yang mempertikaikan mengapa minta pertolongan daripada khadam dan bukan daripada Allah? Jika begitu, mengapa pula ada orang minta anaknya belikan sesuatu di kedai dan tidak meminta terus daripada Allah? Bukankah meminta anak pergi ke kedai ibarat mengharapkan pertolongan si anak dan bukan pertolongan Allah? Mengapa tak dipanggil meminta pertolongan anak atau kawan dikira syirik?

Itulah persoalan yang sering dilontarkan daripada mereka yang kurang memahami. Mereka lebih senang menjatuhkan hukum daripada cuba belajar sesuatu. Ilmu Allah maha luas, mengapa sempitkannya mengikut citarasa sendiri?

Berbalik kepada cerita tentang khadam tadi. Manusia bukanlah siapa-siapa yang mempunyai kuasa untuk mengarahkan mana-mana khadam mengikut kehendaknya pada bila-bila masa yang dia suka. Ia adalah satu bentuk pertologan daripada Allah juga. Siapa yang menjadikan makhluk lain (khadam) tunduk kepada kata-katanya? Khadam bertindak atas keizinan Allah dan bukan atas kemahuan nafsu kita semata-mata. Jika ada manusia yang mampu memerintah khadam, maka tiada siapa pun dapat menafikan kekuatan pertolongan Allah itu. Lihat saja kisah nabi Sulaiman a.s. Betapa semua makhluk tunduk dan patuh kepada baginda.

Apa pun janganlah sampai seorang itu berasa lemah apabila tiada khadam datang membantu waktu diseru. Jika ini berlaku, orang itu secara tidak langsung telah meletakkan satu harapan/penggantungan untung nasib ke atas makhluk dan ini adalah jelas menyekutukan Sang Pencipta. Wallahualam...

No comments:

Post a Comment