30 December 2012

Fahamkanlah

Aku pun tak ingat bila tarikh sebenar, tapi dalam minggu lepas ada seorang member hantar mesej dalam fb bertanyakan kenapa aku menyepi. Member ni jiran pada sahabat aku yang pernah kisahnya aku ceritakan dalam blog ni baru-baru ni.

Malas nak berlapik-lapik, terus saja aku berterus-terang. Fahamlah dia. Cuma kekesalan aku ialah aku tak selesa bilamana orang yang aku anggap paling rapat, dah macam adik-beradik, bercerita dibelakang aku dan menaruh syak wasangka terhadap aku. Kalau aku pun menaruh syak padanya, tu mungkin tak mengapa sebab kita saling mengesyaki. Ini tidak, sikit pun aku tak pernah syak dia. Syak pulak benda yang bukan-bukan. Lagilah aku tak boleh terima. 

Dan hari ni sahabat aku tu dah pun jawab dalam blog dia. Oklah tu, tujuan aku bercerita kepada member tadi (jirannya) tercapai.

Cuma ada beberapa perkara dalam blognya yang diungkit semula. Wah, habis serdak-serdak pun nak diceritakan. Macam ni lah, mai aku jawab mana yang aku rasa penting untuk diketahuinya (mungkin satu hari dia akan baca jugak blog ni)


Bab ni kita semua tak sangka yang bomoh tu penipu. Memang aku yang kenalkan kamu dengan dia, tapi tak adillah kamu nak kaitkan aku dengan orang-orang yang kamu bawa pulak? Seolah-olah nak letakkan semua kesalahan tu pada aku yang mengenalkan ni. Itu kamu yang bawak, kamulah perlu bertanggungjawab. Siapa suruh nak jadi hero? Kamu pun tak pernah tahu sama ada aku pernah membawa keluarga aku atau tidak, jadi lebih baik jangan serkap jarang. Ambil pengajaran dan teladan yang berguna daripada kisah tu sebab kita sama-sama pun tak sangka jadi macam ni dan sama-sama kena tipu. Tak boleh ke pandang perkara ni dari sudut yang positif sikit? Kalau tak disebabkan perkara ni, kita tentu jahil dalam menilai siapa bomoh penipu dan siapa yang boleh dipercayai? Kalau tak disebabkan perkara ni jugaklah, kita langsung tak tau taktik-taknik bomoh yang menipu. Banyak lagi sebenarnya kalau kamu fikirkan, kerana aku sentiasa beranggapan sesuatu itu terjadi atas kehendak Tuhan dan ia membawa maksud untuk menjadikan diri kita lebih baik walaupun ia nampak pahit dan perit untuk menghadapinya. 


Bab ni tak payahlah kamu nak kata rahsia, aku memang dah tau daripada awal tentang anak kamu dan aku tak pernah anggap pun anak kamu seperti kanak-kanak asing. Anak sahabat aku tentulah aku anggap macam anak aku jugak walaupun masa tu aku takde anak lagi. Takkan aku nak cerita semuanya, daripada mana aku tau, kenapa aku boleh tau, bila aku mula dapat tau? Dah nama pun sahabat, tentu saja ada perasaan caring. Tentu ada saja jalan yang aku lakukan untuk ambil tahu. Aku tak pernah mengeluhpun membawa kamu mencari ikhtiar (kalau itu yang kamu fikirkan la...). Cuma mungkin kamu pernah dengar aku membebel pasal tempat kita pergi cari ikhtiar tu agak jauh. Tu hanya sekadar dimulut saja, tak sampai  ke hati pun. Aku mengeluh tentang jarak dan keadaan jalan yang sesak bukan kerana anak kamu. Semua ni adalah pengalaman. Jadi, apa yang kamu rasa aku "terasa" sebenarnya?


Kejap, apa yang aku dah buat kat keluarga kamu? Kamu syak aku cuba nak porak perandakan kamu dan keluarga kamu? Point inilah sebenarnya yang aku tak boleh terima dan inilah yang paling aku "terasa". Syak wasangka kamu melampau-lampau! Kamu fikir kamu jaga 'perkara tentang aku', perkara apalah sangat? Adakah kamu tau setakat mana pulak pengetahuan aku tentang kamu, keluarga kamu dan adik kamu? Ada aku acah-acah untuk menceritakan kepada orang lain? Sebenarnya, kamu bersangka aku tak tau apa-apa, tapi percayalah jika cerita tu pernah keluar dari mulut kamu (tak kiralah pada sesiapa pun kamu pernah bercerita), ia akan sampai jugak ke telinga aku. Bezanya cepat atau lambat saja. Jadi tak perlulah nak kata kamu tau tentang aku @ rahsia aku, kerana aku takde rahsia apa pun dengan kamu. Kalau perkara yang dipanggil "rahsia" itu aku kongsikan dah tentulah ia bukan rahsia lagi sebab ada orang dah tau. Tengok, betul tak aku kata kamu syak aku yang bukan-bukan? Aku nak rosakkan kebahgiaan rumahtangga kamu buat apa? Tak malukah kamu panggil aku sahabat tapi dalam masa yang sama hati begitu kuat berburuk sangka dan tuduh aku yang bukan-bukan? Aku memang pernah tak bertegur sapa dengan kamu untuk satu tempoh yang panjang satu masa dulu kerana "terasa" dengan sikap kamu tapi tak pernah pun aku menaruh syak yang bukan-bukan terhadap kamu. Sedangkan lidah lagi tergigit, aku anggap waktu tu kita gaduh pun macam gaduh adik beradik saja. Tapi bila kamu syak aku macam tu, itu bukan ibarat gigit lidah lagi. Tu dah macam ambil pisau dan tikam aku terus. 

Aku tak faham kenapa kamu nak melibatkan "ayahanda" kat sini? Adakah kamu tahu jika aku mahu dah lama aku ceritakan satu per satu tentang kamu padanya? Apa yang kamu buat, apa yang kamu syak pada aku, dan macam-macam lagi lah. Tapi aku tak nak serabutkan dia dengan hal-hal macam ni. Macam budak-budaklah pulak, sikit-sikit nak report. 

Masalah dengan kamu ialah kamu fikir aku tak tau apa yang kamu dah buat, apa yang kamu dah cakap dan kamu syak aku macam-macam. Kalau kamu aku anggap macam adik-beradik yang berpangkat abang dah tentulah isteri kamu aku anggap macam kakak dan anak-anak kamu adalah anak buah aku. Tergamakkah aku nak buat benda-benda tak elok pada mereka hanya kerana aku marahkah kamu? Kamu fikirlah sendiri.  

Jangan lupa, aku jugak tahu yang kamu palsukan maklumat peribadi aku untuk mendapatkan kepala komputer bagi lesen kewangan syarikat kamu. Ada kamu tanya aku terlebih dahulu sebelum buat kerja macam ni?
Bila pulak aku ada Ijazah Kejuruteraan Elektrik? Dan pulak bila kamu sambung belajar sampai dapat Ijazah Sains Komputer? Akaun KWSP aku pun kamu main letak aje.

Ada kamu fikir akibat daripada perbuatan ni sekiranya pihak yang berkenaan dapat tau? Akibat kepada aku? Kerjaya aku? Bab kamu nak palsukan sijil kamu aku tak kisah, tapi janganlah melibatkan aku. Kamu manipulasikan maklumat peribadi aku untuk kepentingan kamu sendiri.

Aku terpaksa ambil tindakan untuk keluarkan nama aku daripada syarikat kamu. Tapi percayalah, itupun aku telah mohon jasa baik mereka daripada kementerian kewangan untuk tidak mengambil tindakan undang-undang ke atas kamu kerana memalsukan maklumat peribadi aku kepada kerajaan. Kamu mesti tak tahu betapa seriusnya kesalahan ni, bukan? Daripada kereta polis datang ke rumah kamu, kamu cuma dapat surat tunjuk sebab dan salinan aduan aku saja. Mana yang kamu nak? Kamu masih fikir aku nak jatuhkan kamu?

Kalaulah berlaku kecelakaan dalam tender/projek kerajaan yang kamu berjaya dapat, siapa nak jawab? Menipu sebuah jabatan kerajaan/kementerian bukanlah sekecil menipu kawan-kawan. Menipu kawan-kawan, paling kuat pun kawan lari. Tapi yang ni macam mana? Takut tak cukup tanah mau lari pulak nanti.  

Satu perkara kamu kena faham, aku diam bukan bermakna aku tak tahu dan aku tak ambil tau. Perkara-perkara yang melibatkan aku, semuanya wajib aku ambil tau sama ada kamu perasan atau tak. Dan satu lagi, tak payahlah kamu nak syak yang bukan-bukan terhadap aku. Kalau aku nak buat semua yang kamu syak tu, tentu saja dah lama aku buat dan kamu takkan dapat hidu pun. 

Ubahlah persepsi kamu tu. Bila orang lain syak kamu, kamu marah. Aku ni yang kamu suka-suka syak, apa pulak yang patut aku rasa? Kamu panggil aku pendendam lagi ada la....No comments:

Post a Comment