30 March 2011

melayu penipu

nak tau kenapa ramai melayu payah nak berjaya dalam bidang perniagaan? mari sini aku cerita.

melayu memang kuat juga sifat perkaumannya. kalau boleh mereka ingin membeli di kedai yang tuannya adalah melayu. bagitu juga aku. tengah hari tadi, aku beli drive shaft di kedai cina dan hantar kereta aku ke bengkel melayu.

aku : salam bang. tukar driveshaft boleh ke?

brader : boleh, barang ada?

aku : barang dah beli....

brader : minyak gearbox ada?

aku : xde. saya ingat x pyh la sebab kalau cabut drive shaft skit je keluar kan?

brader : ikut suka kau le. jahanam gearbox kau yang tanggung.

aku sedikit terasa dengan perkataan tu. aku sabar lagi. dalam 15 minit aku tunggu, baru dia suruh budak dia repair keta aku. budak praktikal je gayanya. kejap belek drive shaft aku, kejap cari spanar. macam tu lah sampai setengah jam masih terhegeh-hegeh nak keluarkan drive shaft tu.

aku perhatikan saja. malas aku nak mengutuk dalam hati banyak-banyak. sebab muka budak tu takde la ketat sangat. tengah buat kerja, boleh tinggal kejap pergi borak dengan customer lain. aduh...., aku pun malas nak cerita panjang-panjang. semua sekali makan masa dalam sejam lebih untuk tukar drive shaft dan minyak gear.

aku : berapa semua bang?

brader : ..............buat bodoh sambil duduk mengadap komputer dan buka fail....

aku : berapa bang?

brader : upah rm40, minyak gear rm30. semua sekali rm70. (tanpa memandang muka aku)

aku terus bayar rm100 dan ambil baki lalu terus ke keta. brader tu keluar dari opis dia sambil tanya aku nak resit ke tak.

"nak buat apa resit? nak claim kat bapak ko?" kata aku dalam hati.

kesimpulan daripada peristiwa ni:

inilah contoh melayu berniaga. belum kaya mana pun, customer macam aku yang pakai proton saga dilayan acuh tak acuh. lepas tu harga memang sembelih kaw-kaw punya. gila apa tukar driver shaft rm40? biasa orang ambil rm20-25 je. mentang-mentang aku pakai baju opis dia ingat aku bodoh pasal keta. dah la ambil masa sampai sejam lebih. kalau aku kasi kat cina benda ni boleh settle dalam masa 20 minit je. kerja pun kemas.

aku memang takkan pergi ke kedai tu lagi. dan aku takkan menyesal lagi kalau tak hantar keta ke bengkel melayu. malah aku kalau boleh memang tak nak beli apa-apa daripada orang melayu lagi. mereka penipu yang bersolat (tu pun kalau solat la)...

peniaga melayu memang tak berpandangan jauh langsung. tak pandai jaga hati pelanggan. kedai pun macam hidup segan mati tak mahu. suka berlagak. kalau kontraktor alamatnya kerja macam tikus baiki labu la. baik cari cina. mereka kerja sungguh-sungguh kerana mereka hargai duit. pendek kata, melayu kalau berniaga memang pandir & bodoh. penipu pun tak agak-agak. bangsa sendiri pun dia nak sebat.



6 comments:

  1. Ni perkara yang sama berlaku pada saya....nak cat kete dan ketuk sikit.....pergi kedai melayu dia kata RM1500...pergi kedai cina dia quote RM 750...
    Benda yang sama...akhirnya ambik jelah yang RM750....hai ...siapa yang sembelih sebenarnya....

    ReplyDelete
  2. setuju benar saya dgn pendapat saudara.kalau dulu, saya sendiri mmg kuat semangat kemelayuan. tp bila tengok cara bangsa melayu berniaga,saya dah mula tawar hati nak berurusniaga dgn peniaga melayu lagi. senang lagi deal dgn org cina.
    saya sendiri skrg ni sdg belajar nak start berniaga.saya tak segan silu bertanya dan belajar dgn org cina tips2 nak berniaga.kesimpulan yg saya dpt, org cina ada 2 kelebihan dlm berniaga. pertama, HATI DAN AZAM YANG KUAT, kedua, "HATI MAU BAIK SAMA OLANG MAA...'. Mohon izin utk copy pastekan cerita saudara dlm blog saya. Saya akan linkkan sekali alamat blog saudara. terima kaseh.

    asri, sarawak
    www.kitabkehidupan.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Sdr Ajeri: silakan & terima kasih kembali

    ReplyDelete
  4. benar bro.. saya pernah ditipu melayu ... cakap nak bantu sama sendiri.. last2 penipu... saya mmg x pcaya Melayu dah.. bangsa yang cakap lebih tapi otak tak guna...

    ReplyDelete
  5. Betul tu bro. Sy penah kena cat keta kat kdai mlayu. Cat luar ja ambil masa dekat 3 minggu. Bkn ada kemek yg nak kena ketuk pun. Keta sy sebiji je tkde customer len pun masa tu. Dlu sy cat kt kdai cina 4 ari je siap. Kita ingt nak tolong org mlayu tp service business mlayu la yg paling teruk. Lpas ni tkde dh nak buat apa pun kat kdai mlayu. Nyesal sgguh...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete